Safran Nedir?
Safran ustaca çiğdem sativus çiçek tepecik, bir ayak uzun boylu, küçük bir yıllık bitki kurutulur. Her çiçek üç dişi parçaları (tepecik), iki erkek parçalar (stamen) sahiptir. Her stigma görünüm ipliksi ve doğru renk kırmızı veya koyu kırmızı üst ve çiçek bağlı stigma, alt kısmına doğru sarı. Safran acı bir lezzet ve güçlü, keskin, delici kokusu vardır. Tat, aroma ve renk özelliği damgalanma kırmızı parçası geliyor. Sarı parçası baharat olarak değeri yoktur. Ağırlığı bir gram ulaşana kadar Yeterince bizim Keşmir safranın kırılmamış konuları saydı. Ortalama safranın 570 adeti bir gram ağırlığa sahiptir.
Safran Nerelerde Kullanılır?
Safran yüzyıllar boyunca baharat ve boya maddesi olarak kullanılır olmuştur ve çok sayıda tıbbi özellikleri olduğundan ilaç sanayinde de kullanılmıştır. Dünyamınzın hemen hemen her bölgelerinde kullanılmakta olan bu tarihi bitkinin kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Örnek olarak, sıvı safran mide bulantısı için iyi kan basıncı düşürücüdür. Avrupalılar kendi Yemeklerine baharat olarak safran kullanan ilk ülkelerden biri olduğuna inanılmaktadır. Safran ayrıca tütün sanayi, alkol endüstrisi, süt endüstrisi, parfüm ve yüz kremleri için kozmetik sanayi, ve boya sanayi gibi birçok sektörde kullanılmaktadır. Kleopatra'nın derisine altın rengi ve romantik aroma vermek için safran kullandğı kaynaklarda belirtilmektedir. Safran ayrıca dini törenlerde kullanılır. Hattatlar Kur'an gibi dini kitap yazmak için safran kullanmıştır.
Taze Safran Nedir?
Biz genelde bir yaşında bir safranı taze safran olarak tanımlıyoruz. Bazılarımız buna "Bebek Safran" diyoruz. En iyi kalite safran Bebek safran yani yıllık safrandır. Bu ürünlerimizin tüm ürün yılı veya ambalajı tarih, her bir paket üzerinde işaretlenmiş olmasıdır.
Saf Safran Nedir?
Safran dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinir. Tarih boyunca, dürüst olmayan satıcılar ilave ağırlık için benzer malzemeler ekleyerek veya düşük kalite safran boyama suretiyle (yalancı safran gibi) safranın kalitesini bozmak istemişlerdir. Kaliteli safran işareti olan, kırmızı ayrılmaktadır. Saf safran sadece erkek organ(stamen) içerir. Saf safran damgalanma kırmızı ve sarı kısımları oluşan iplikçikler az damgalanma kırmızı kısımları tamamen oluşan saf safran daha güçlü olurlar. Safran satın almanın en önemli kuralı güvenebileceğiniz bir kaynak bulmaktır. Bu sitede satılan safran onlarca yıl boyunca kalite için dünya çapında bilinen yüksek derecede güvenilir tedarikçiler tarafından sağlanmaktadır.
Safranın Kalitesi Nasıl Ölçülür?
Safran kalitesi çoğunlukla kendi renklendirme gücü ile ölçülür. Yüksek boyama gücü yüksek kaliteli safran anlamına gelir. Genellikle, boyama gücü gibi iki veya üç haneli bir sayı tarafından sunulan 95 or180 veya 235. Daha fazla sayıda yüksek kaliteli safran temsil eder. ve ISO (Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu) 190 dayanımı boyama ile herhangi bir safran göre yukarıda kaliteli safran olan safran Sınıf I olarak adlandırılır. Sorun ancak her iki tip I safran denir ki, safran iki farklı, 190 dayanımı ve 250 ile diğer boyama ile biridir safran bu iki tür kalitesinde büyük bir fark vardır. Bazı tüketiciler onlar satın aldıkları kaliteli safranı bilir bu yüzden bu sayı safran paketleri üzerinde yazılı olması gerektiğine inanıyoruz. Bu talep makul görünse de bir sorun var demektir. Safranın boyama gücü zamanla azalır. Test sırasında 250 boyama gücü olan A sınıfı safran ve bir süre saklandıktan sonra 250 altında herhangi bir sayı değeri olabilir bu sayı safranın depolananmasının nasıl ve ne kadar süreyle olduğuna bağlıdır.
Kaliteli Safranın Belirtileri Nelerdir?
Kaliteli safran iyi bir renklendirme yeteneklere sahiptir ve hoş bir aroması vardır bir safran olduğunu. Safranın boyama yetenekleri safran parçacığı kırmızı kısmı alt dereceli safranlı kesilmemiş sol değil sarı kısımları gelir. Bu nedenle iyi bir kalite safran tüm kırmızı bir safran olduğunu. Bu kriter gerekli ama yeterli değil. Örneğin, 10 yaşında bir bütün kırmızı safran kaliteli safran değildir. Sonraki kriterler aroması olduğunu. Eski safran keskin kokusunu kaybeder, bazen de hiç bir aromaya sahip değildir. Bu yüzden, iyi kalite safran tamamen kırmızı renkte ve güzel bir aroması vardır. Bu da bazı sarı ile herhangi bir saf safran ipliklerini iyi safran olmadığı anlamına gelmediğini unutmayın. Bu gibi tamamen kırmızı safran gibi güçlü değildir.
Safranı Nasıl Saklarsınız?
Krosin safran tek doğal kimyasal, renklendiricidir. Krosin safran parçacığı sadece kırmızı kısmında bulunur. Safran taze olduğunda, safran ipler Krosin miktarı en yüksek düzeydedir. Safran eskidikçe Krosin aroma Safranel denilen bir kimyasal bileşiğe kendisini dönüştürür. Bu biraz yaşlı olduğunu gösterir. Ancak, safran bu geçiş ya da yaşlanma sürecini hızlandıracak saklandığı ortamda belirli koşullar. Bu şartlar ısı, nem ve ışıkdır. Bu nedenle, bu geçiş yavaşlatmak için kuru ve tercihen koyu serin bir yerde safran saklamak tavsiye edilir. Safran Uzmanlara göre, depolama safran için ortam sıcaklığı (68F) 20C geçmemelidir ve nem yüzde 40 üzerinde olmamalıdır. Krosin gerçekten ve safranın kan bir kez gitmiş; boyama gücü gitmiş ve böylece aroma ve lezzet ve safran yararsız veya önemsiz olarak kabul edilir. Ayrıca safran doğru bir şekilde saklandığı takdirde bu yaşlanma sürecinin uzun yıllar alacağı bilinmelidir. Safran yaşlanır diyede panik yapmayın. Birçok şefler kendi masasının çekmecesinde safranlarını saklarlar. Mutfakta rafta diğer baharatlarla beraber safranınızı tutabilirsiniz ama iki yıl içinde onu kullanmaya çalışın.