SAFRAN (zaferan)

Since 2010

06:19

SAFRAN

SAFRAN

Familyası   Iridaceae

İlmi Adı      Crocus sativa

Fransızca    Safran

İngilizce      Saffron

Almanca      Safran

Kullanılan Kısmı  Kurutulmuş stigması

Kullanılışı
Midevi ve afrodizyak olarak: 0,5-1 gr. safran 1 litre suda demlendirilir. Aybaşı söktürmek için: 1-2 gr. safran 1 litre suda demlendirilir, günde 2-3 fincan içilir.

Mutfakta Kullanılışı

Çok değerli bir baharattır. Tel tel küçük ambalajlarda satılır. Sıcak suda eritilmek sureti ile özellikle pilav, zerde, balık çorbaları, rizotto gibi yemeklerde kullanılır. İşkembe çorbası, hamur işlerine, hint soslarına, İspanyolların ünlü PAELLA adlı yemeğine, kuzu etine vb. katılır; pilav için safranı bütün gece biraz süte yatırdıktan sonra kullanmalıdır. Her tür balık çorbasına, pilava, işkembeye, bazı tür tavuk yemeğine, hamur işlerine, Hint soslarına, İspanyolların ünlü “paella” adlı yemeğine, kuzu etine vb. Pilav için safranı bütün bir gece biraz süte yatırdıktan sonra kullanmalı.

Estetik Açıdan

Ek Bilgi: Safran dünyanın en pahalı baharatıdır ve hile kaldırır. Ağırlığını artırmak için mum, yağ, şurup ve bal emdirilir. Tibet`in eski hekimliğine göre safran her tür karaciğer rahatsızlığına iyi gelir. Çin hekimliğine göre safran safranın akışını dengeler. Bebeklerin dişlerinin çıkmasını kolaylaştırmak için safran toz haline getirilir, biraz bal ve gliserin katılır. Bu karışımla çocukların diş etleri ovuşturulur.

TAŞRANIN ALTIN ÇİÇEĞİ ZAFERAN(SAFRAN)